Kampioenen van Lommel

Onherkenbaar bijna. Het is Lommel maar lijkt in niets op de baan die ik ken van de trainingen door de week.De baan is de baan ook niet meer. Aangepast voor spektakel. Schansen x10. Ondanks we er erg vroeg zijn is het toch al druk. Als we gaan willen we ook alles zien natuurlijk. Veel gezinnen. Kinderen met mini replica’s graven de baan van hun dromen op het nog lege middenterrein. Whips en prachtig bochtenwerk. Genietend van ons erfgoed. Dromen en passie die ze ook ooit weer door zullen geven. Kruipend bloed.

De herboren baan ligt er mooi bij. Nieuw nog. ‘Mooi baantje voor mij’, denk ik nog even, maar weet dat het snel anders zal zijn. Alleen in een lichaam gevuld met karakter en uithoudingsvermogen is deze baan het hoofd te bieden.

lom 3

Fijne mensen

Ludo Dhondt en Gette Holemans tonen hun gezicht achter onze Facebook vriendschap. Wel ‘gesproken’, nooit gezien. M’n verbrijzelde polsen geven al de nodige gespreksstof. Fijne mensen, trouwe lezers. De complimenten lichten me even op. Brandstof. Nog zeker 20 x doe ik het onfortuinlijke verhaal van mijn escapades op Veldhoven van vorige week. ‘Als je het beu bent vertel ik het wel hoor pap’, zegt m’n zoontje lief. Hij kent het inmiddels uit zijn hoofd.

‘Doe nog maar een keer Mike’
De ietwat bescheiden Mike Kras zet vandaag een dikke kroon op zijn werk. Na het stoppen en herbeginnen laat hij zien dat hij alles behalve afgeschreven is. Als dit nog weet te presteren ben je een hele vent. Zijn prachtige stijl en onnavolgbare technische inzicht brengen hem de Europese titel. Met een glas champagne in mijn hand vraag ik naar zijn plannen. Geen plannen eigenlijk. Bizar voor mij als je dit in je hebt, maar ook wel weer begrijpelijk als je zijn achtergronden kent. ‘Doe nog maar een keer Mike’.

lom 5Jago Geerts is zeker een jongen voor de toekomst. Een blinde zou het bovennatuurlijke nog kunnen horen. Foutloos de baan ‘lezend’ slaat hij sommige delen over terwijl hij dezelfde meters maakt. Hij heeft alles. Discipline, conditie, en een big bag vol met talent. Europees kampioen. Volwaardig en onbetwist. Bas Vaessen zit duidelijk in de lift. Snoert critici weer eens maximaal de mond. Dansend over de diepe gaten geeft hij iedereen in stijl het vette nakijken. Toont zich meer dan waardig door na een val nog eens snoeihard het hoge tempo er in te gooien. Dikke winst. Dik verdiend!

lom 4Davy Pootjes toont alleen al zijn karakter door er te zijn. Pijn verbijtend scoort hij een respectvolle 6e plaats in manche 1. Zijn opgave in de tweede doet hij met opgeheven hoofd. De onvoorwaardelijke wil is er, de snelheid ook al een tijdje. Nu de mazzel nog. Als iemand de ‘MX factor’ bezit is hij het wel. De laatste stenen uit de muur. Doorbraak verzekerd. Ook Brian Bogers maakt stappen. Voor niemand bang laat hij onder anderen Ferrandis zien en voelen dat hij zichzelf iets heeft opgelegd. Groot, breed en sterk legt hij ook hem even zijn wil op. ‘The next man’, dat is zeker. Lars van Berkel imponeert me. Hij had er zin in en was er meer dan klaar voor. Vandaag klopte alles. Kwam in zijn ritme en hield dat geconcentreerd vast tot de vlag. De wisselvalligheid verslagen met een verschrikkelijk verdiende 8e plaats.

lom 2Koning Gajser bleef niet foutloos wat hem de eventuele overwinning kostte. Kevin Strijbos bleef dat wel. Als er iemand het benodigde karakter bezit is het Kevin wel. De nieuwe burgemeester van Lommel. Hij had wat zaken recht te zetten. Zaken van vorig jaar. Die deceptie is hij echter wel te boven. Fris in het hoofd pakte hij zijn ‘flow’ en liet dat niet meer los. Foutloos knap en erg slim gereden. Baas van de dag en ondanks zijn leeftijd zeker nog wel een paar jaar contractwaardig. Ondanks de hechte vriendschap moet het voor hem fijn zijn weer eens neer te kunnen kijken op zijn maatje Nagl. Maximaal genietend rijden ze hem weg in de bak van de pick up. Zijn ogen glinsteren.
lom 1

Het is klaar. Drukte in de paddock. De mannen hebben tijd waardoor mijn dochtertje haar verzameling posters uit weet te breiden. Ook scoort ze nog wat handtekeningen op de rand van haar gekregen Kemea hoedje. Vangt twee T-shirts en een foto boekje uit handen van de begeerlijke Monster Girls en heeft een privé momentje achter de camper met het model Gautier Paulin. Zij wel.

Dankzij Rolf Verhagen van remmen gigant ‘Moto Master’ konden we weer getuige zijn van een motorsportdag van groot formaat. Ook dank aan Peter Hoendervangers die mij en mijn kinderen spontaan vervoer aanbood toen hij hoorde van mijn tijdelijke gipsarmen. Dank aan de rijders, dank aan Lommel.
Het is laat en mijn handen doen zeer, maar de herbeleving doet me weer nagenieten…

(Foto’s o.a. met dank aan Floris van den Elsen en More Heijt MHMX Pics)

Anderen graag even melden voor vermelding aub…