Nick Triest, een nieuwe weg

Nicktriest 2

Als een echte wielrenner arriveert hij bij de kantine. Alles er op en er aan. Zijn carbon fiets zet hij binnen. ‘Als ik hem buiten laat staan waait ie zo over het dak heen’, lacht hij. Hij lacht, maar niet uit onvoorwaardelijke blijheid

Nick begon pas op zijn 10e met crossen. Zijn vader had er op zich niet zo heel veel mee, maar was wel gecharmeerd van motoren in het algemeen. In een naburige motorzaak stond een mooi 65cctje die hij kocht voor, de toen niet onverdienstelijk voetballende, Nick. Al snel won hij zo’n beetje alles waar hij aan mee deed en de groei deed het verdere werk. Van het amateurcircuit naar de grote bond, waar hij in menig wedstrijd op het podium te vinden was.

MXGP Lommel
De onlangs 26 geworden Nick Triest is gestopt, althans zo stond het van de week op Facebook. Het faillissement van Nicks werkgever en tevens hoofdsponsor RENT zette een vette streep door de crossrekening. Eventueel wanbeleid zorgde vervolgens voor een diepgaand onderzoek. Teammaat Kevin Wouts is nog naarstig op zoek naar een nieuw onderdak, terwijl Nick het voor gezien houdt. Op de vraag of zijn, eventueel voorlopige en rigoureuze, beslissing genomen is op basis van frustratie, schudt hij zijn hoofd. ‘Nee, het is gewoon mooi geweest. Het is een heel gedoe nog allemaal’, zegt hij met een bedrukt gezicht. M’n Camper en bus mogen niet eens van zijn plek tot het onderzoek is afgerond, terwijl ik er niks mee te maken heb. Doordat ik bij Rent in loondienst was moest ik ook gehoord worden. Met het beleid heb ik nooit iets van doen gehad, vandaar ook mijn vrijspraak. Het is allemaal heel zuur, maar het is even niet anders’. Zijn motoren staan nog in de garage, waarmee hij de drie toezeggingen die hij begin van het jaar heeft gedaan nog in zal lossen dit seizoen. Aanstaande donderdag staat er in Frankrijk een wedstrijd op het programma in Le Quesnoy. Dan volgt later nog een 12 uurs endurowedstrijd in La Chinelle (B). Als klapstuk en wellicht grote afsluiter heeft hij zich over laten halen de EK wedstrijd tijdens de MXGP in Lommel mee te rijden. ‘Ik woon hier 5 minuten vandaan’, zegt hij lachend. Dat kun je gewoon niet voorbij laten gaan’.

NickTriestHelemaal klaar
Hij heeft mooie tijden gevierd en mindere overwonnen. Even valt het stil. Hij staart met lege ogen naar wat ‘voorbijbonkende’ collega’s. Fysiek heeft hij ook zijn blessuredeel wel gehad. Onlangs nog liet hij zich nog opereren aan zijn onderarmen. De ‘armpump’ maakte het hem haast onmogelijk een manche ‘ volle bak’ uit te rijden. Omdat ik er nog niet echt in wil geloven vraag ik hem nog een keer of het crossen nu helemaal klaar is voor hem. Hij knikt bevestigend. Deze beslissing was toch wel een keer gevallen, maar mijn gevoel zegt dat het toch iets te vroeg naar zijn zin is gekomen. Er zijn wel wat mensen om hem heen die wat losse aanbiedingen hebben gedaan, maar daar zal hij zeer waarschijnlijk niet op in gaan. Nick speelt met de gedachten zich te gaan richten op de endurosport. Al vaker deed hij mee aan dergelijke wedstrijden, en dat beviel hem eigenlijk best. Om die moeilijk begaanbare zandweg in te slaan heeft hij al wat gesprekken gehad, maar is er nog niet helemaal uit. Ook dat kost geld natuurlijk. Verder zal hij moeten in ieder geval, zoals velen zonder baan. Ongeschoold is Nick zeker niet. ‘Van origine ben ik lasser’. Met alle papieren op zak zou ook daar nog een toekomst kunnen liggen.

Verdriet
Het is even een zware tijd voor de altijd opgewekte en vrolijke Nick Triest. Afgelopen weekend heeft hij zijn opa, die tevens een van zijn trouwste fans was, weg moeten brengen en dat deed hem veel verdriet. Natuurlijk, het leven gaat door. Voor hem en iedereen. Wat de tijd zal brengen weet niemand. Dat Nick nog niet klaar is met de motorsport is mij wel duidelijk. Nick moet nog wel even en zal zijn weg wel vinden. Welke weg dat wordt…

Photocred: lenkahrivova.com / Lenka Hřivová Photography & MotoXPics.be / John Oostvogels