Zon, zand en zwoegers

De 31e voor Vlissingen. Mijn tweede pas. Zo maf dat ik er zoveel heb gemist. Het is nog fris als we de parkeerplaats oprijden, maar de prachtige en wolkenloze lucht verraadt de plannen voor de dag. ‘Speaker’ Kees van den Boomen passeert vriendelijk. Zonder zijn hoedje en logovol jasje zou het ook zomaar een chauffeur kunnen zijn, maar Kees is veel meer dan dat. Zijn parate kennis en enthousiaste stemgeluid horen hier.

dsc_64151

Nederlandse top
Een warm onthaal van de organisatie in de vorm van een bakkie koffie en een gezellig gesprek. Er heerst rust. De gemeente werkt mee en de ervaring doet de rest. Mooi dat het is, geweldig dat het kan en mag. De organisatie zit wel een beetje aan het plafond wat dit jaarlijkse spektakel betreft. De boulevard staat ieder jaar ramvol en de auto’s zijn al bijna niet meer te parkeren. De enige groei zou nog in het startveld kunnen zitten. ‘Niet dat we ontevreden zijn hoor, integendeel, maar toprijders heb je op een dag als vandaag nooit teveel natuurlijk.’. Het is inmiddels al een beetje een vaste kliek geworden. HSF treedt jaarlijks aan met de absolute Nederlandse top. Ook SKS is een trouwe aanhanger van de , misschien wel gezelligste, strandrace van Nederland. Wat ooit begon als een regionaal strandcrossje is uitgegroeid tot een volwaardig evenement met toprijders uit alle streken van Nederland en België.

dsc_6109Het slingert en slaat
Niet alleen de toppers zijn trouw. Veel, heel veel rijders en rijdsters vinden ieder jaar hun weg weer naar de populaire Zeeuwse boulevard. De start is spectaculair. Een grote zwerm felgekleurde helden stormt op de eerste bocht af om vervolgens het lange en brede rechte stuk op te draaien. Zittend op het achterspatbord hangen ze zo lang hun armen zijn naar achteren om de motor in het gareel te houden. Het slingert en slaat, maar de benen klemmen de motor tot het overgaat. Remmen is funest. Het natte, rulle strandzand zuigt aan de banden en wint het soms van een moegestreden rijder. Voor even maar, want het zijn allesbehalve opgevers. Uitrijden is de prijs.

dsc_6214Raivo heeft iets wat niemand anders heeft
Waar Ryan de Beer op overtuigende wijze de eindoverwinning pakt heb ik veel respect voor Lynn Valk. Ook in deze zware zandbak staat ze haar ‘mannetje’ en wordt heel netjes 12e. Trotse vader Gerrit staat opgewonden enthousiast aan een hek. Vriendelijk en altijd positief. ‘Wat is het prachtig dit, geweldig’. Raivo Dankers heeft iets wat niemand heeft. Er zitten gaatjes geboord in zijn nummerplaat. ‘Stoer’, staat er. Misschien koelt het zijn transponder, ik weet het niet, maar kloppen doet het wel. Nog steeds lijkt de motor wat groot voor de tengere Raivo, maar dat staat hem niet in de weg te laten zien wat zijn plannen zijn voor volgend jaar. Als een ware kampioen zet hij de twee manches in stijl op zijn naam. Raivo heeft de tijd genomen die nodig is om zijn overstap naar de 125 te kunnen maken. Slim. Volgend jaar de vruchten plukken. Tallon Verhelst wordt ‘the best of the rest’.

dsc_6178

[logo-carousel id=banners-2]

Energiebesparende rijstijl
De voor mij onbekende Jordy Kouvelt blijkt gewoon een Facebook vriend te zijn. Een constante factor in de regioklasse MX1/3. Met twee foutloze manche overwinningen mag hij ‘on top of the box’. In de regioklasse MX2 lag er een overheersende rol voor Guido Boone. Guido valt op door zijn onopvallendheid. Met een beheerste energiebesparende rijstijl zet hij de twee manches op zijn naam. Vanwege zijn voorbereiding voor de RBKO pakt hij doodleuk na zijn eigen tweede manche ook nog even de MX1 mee. Zonder transponder gaat hij als laatste van start en rijdt terug naar de top 20. Conditie dus. Om het afscheid van zijn trouwe 125 heeft het jonge talent Brian Vermeulen niet lang getreurd. Knap rijdt hij twee keer naar een tweede plaats. De basis voor het vertrouwen is gelegd. Op naar 2017.

svenn‘Huskytrein’
Sven van de Mierden imponeert me. Het zware zand lijkt hem geen enkele moeite te kosten. Ik volg hem een groot deel van de baan en kan hem op geen enkel foutje betrappen. Zijn ‘Huskytrein’ volgt nauwgezet en gehoorzaam het juiste spoor, zigzaggend door het zwoegende veld, zonder zijn zadel te raken. De ‘timide’ Sven reageert tevreden. ‘Het ging wel lekker’, is dan ook heel licht uitgedrukt. Mark Boot schitterde de eerste manche met een derde plaats achter Sven en Joel van Mechelen. Een vastloper in de tweede weerhield hem van een eventueel  verdiend podium. Erg jammer. Nog een heel knappe prestatie werd weggezet door ‘sandqueen’ Nancy van de Ven. Met een groot hart zette ze met een 9e en 7e plaats veel mannen even ongewild in haar schaduw. Ook stoer dus.

dsc_6533Brian wint glorieus
‘Strandkoning’ Brian Bogers gaat hard. De ruime bocht waar ik sta te kijken neemt hij vol en buitenom. Op het moment dat hij het gas vol open heeft laat hij links even los om aan zijn roll-off te trekken. Kracht en balans. Het verschil is groot. De enige die hem nog enigszins volgen kan is de stijlvol rijdende Lars van Berkel die in de eerste manche nog even het gevecht aangaat en Brian zelfs nog weet te passeren, dansend over de diepe, zware gaten. Hij heeft het duidelijk naar zijn zin in het Zeeuwse zand en rijdt dan ook naar een voortreffelijke tweede plaats. Brian wint glorieus. Beste Zeeuw Stefan Hage weet op een ‘mindere dag’, toch knap 6e te worden. Bijzonder is wel dat het conditiebeest een halve minuut na zijn val al zijn tempo weer terug heeft gevonden. Concentratie en focus. Knap! Ook Voor de ‘beul van Melis’, was het een mooie dag. Misschien niet de uitslag die Kevin Spruijt graag had gewild, maar ‘heerlijk gereden’, aldus de altijd beleefde Kevin. Al met al toch een knappe prestatie als ik kijk naar het deelnemersveld in zijn klasse.
Weglopend over de boulevard zie een oud mannetje aan de reling staan na te genieten. Misschien heeft hij een van de eerste keren wel meegereden. ‘Straks’ sta ik daar ook als ik de leeftijd mag halen. Zeker weten.

dsc_6345dsc_6352Kroon op het werk
Het was zo’n dag waar M.S.V. de Uitlaat als organisator alleen maar van heeft kunnen dromen. De medewerking van de gemeente, het prachtige weer en dan nog het mooie deelnemersveld. Dat je dan ook de dag nog af kunt sluiten zonder noemenswaardige ongelukken is een kroon op de 31e editie van een van de gezelligste evenementen van het jaar.

(Foto’s met dank aan More Heijt www.mhmxpics.nl)

http://www.mhmx.pics/2016/10/23/vlissingen-strandcross-23-10-2016/

more logo 2