OZK MC Rilland

ozk1

Een crossdag als vele andere. Toch heb ik vandaag een ander gevoel. Wellicht komt het door de vrijheid. Geen motoren bij. Geen druk of spanning, gewoon genieten. Het prachtige weer belooft veel moois. De opkomst is groot. Het OZK trekt ieder jaar weer meer belangstellenden. Rijders en publiek. Als ik vanaf de dijk over het circuit kijk besef ik dat we van geluk mogen spreken. Bevoordeeld. MC Rilland heeft de beschikking over een geweldige baan en dat voor ons op nog geen 20 min rijden. Zowel voor zandspecialisten als liefhebbers van een harde baan is er wat te vinden. Een prachtige combinatie in een nog mooier gebied. Alles en iedereen is welkom, waar duidelijk en massaal gehoor aan gegeven wordt. Volle hekken in iedere klasse. Mooi om te zien dat de veteranenklasse steeds groter wordt. Mannen die nooit stopten en anderen die na 30 jaar het crossbloed weer de vrije loop laten. Er wordt hard gereden, fel gestreden, maar altijd onder een vriendschappelijke vlag. Een zichtbaar hechte vriendengroep heeft hun kamp opgezet langs de baan. Het tafereel doet me denken aan de filmpjes van ‘Stankdog.’ Genieten staat voorop. Na de race gaat de koelbox open en worden de verrichtingen gevierd met Jupiler. Foto’s gaan op Facebook en Instagram. Prachtig. Zo mag het ook. Ieder voor zich. Er winnen er maar een paar, maar het overschot lijkt dik tevreden. De uiterst sympathieke MX fotograaf Gette Holemans en Nans Reynders zijn te gast vandaag. Gette weet veel en kent bijna iedereen in de cross. ‘Een prachtig circuit’, vindt ook hij.

ozk4Tienden van seconden
Stefan Hage is een beest. Maakt een smerige klapper maar zit al snel weer op zijn motor om na een halve ronde zijn tempo weer terug te hebben. De schans waar het fout ging wordt te kijk gezet. Jens Getteman is gewoon snel op zijn tweetakt. Pakt de winst maar krijgt het niet voor niks. Baas Boot moet werken voor zijn zakgeld. Snelheid is er, maar zwaargewicht Rene de Jong passeren blijkt net te lastig. Tienden van seconden. De getalenteerde Bo de Clercq wint met speels gemak en Kevin Spruijt heeft het ritme ook weer te pakken. Danny de Crosser heeft het vertrouwen terug en kan ook het podium weer op. Komende MX2 man Brian Vermeulen gaat er ook een keer hard af. Zoekend naar de grens van de nieuwe combinatie laat hij zien de juiste stap te hebben gemaakt. Ook de zieke Nancy van de Ven kan het tempo goed volgen. Ondanks een vervelende griep laat ze zien waartoe ze in staat is. Hard en gecontroleerd geeft ze een groot deel van het veld het nakijken. Je zou bijna vergeten dat het een meisje is. Respect. Thomas Adriaansen geeft op zijn 500 tweetakt les aan de oudjes. In stijl, altijd.

ozk2Ik droom nog even weg    
Duidelijk en consequent in de regels laat de organisatie zien hoe een club te runnen en een circuit te verzorgen. Veiligheid voor alles, goed geregeld. Achteruitlopend verlaten we het terrein. Ik droom nog even weg en terug. Daar waar ik mijn eerste meters reed als manneke van 14 rijden nu mijn kinderen. Ik weet wat ze voelen. De spanning. Iedere keer weer. Iedere training en iedere wedstrijd weer dat fel bonkende hart in die jonge lijfjes. Een deel van je leven wat je vormen zal. Ik dank mijn vader die zeker weten stiekem met ons meeloopt. Licht verwaaid en rood van de zon rijden we terug. ‘Waar gaan we morgen rijden pap?’

more logo 2