27x Aagtekerke

[logo-carousel id=banners-2]

De hoop op een zonnig spektakel vervaagt wat als ik de lucht tussen Bergen op Zoom en Aagtekerke bekijk. Grauw en dreigend. Water en Zeeuwse klei zijn volgens mij alleen leuk samen als je een pot of een asbak wil maken. In de kletterende regen rijden we het terrein op. Een jonge parkeerwachter instrueert een nog jongere versie. ‘2 x 20 terug zegt hij duidelijk en 3 keer. Het ging al vier keer mis vanochtend’, lacht hij. Aan vierkante meters rennerskwartier is geen gebrek en we vinden een plaatsje naast een bekende groep levensgenieters. XXL partytent vol met stoelen en bier. Motoren buiten. De regen stopt en we zetten ons eigen kampje op.

Schuimbekkend
Jaren terug waren we er ook een keer. Het samenvallen met de GP van Lommel geeft een lastige keuze die we deze keer niet hoefden te maken. Bij de rijdersmeeting valt het me op dat er veel rijders van ‘buitenaf’ aanwezig zijn. De afgereisde Belgen zijn meer dan welkom en geven het gebeuren een spannend internationaal tintje. Mooi het besef te voelen dat een evenement als dit niet verloren mag gaan. Het is nog vroeg, maar toch zijn er al veel mensen op de been. Ik sta naast een Duits gezin die hun vakantie vieren op een naburige camping. Hun kleine mannetjes staren met verbeelding naar de blinkende motoren. Eén van de weinige emoties die ik nog weet te herinneren uit mijn prille kindertijd. Schuimbekkend. Dit zal de vakantie zijn om nooit meer te vergeten. De ouders genieten zichtbaar. Niet klagen maar meebeleven.

 

[logo-carousel id=banners-2]

De 27e keer
Er wordt gestreden in alle klassen die denkbaar zijn. Kinderen, stoere meisjes, mannen in wording, mannen, vrouwen en door de wol geverfde veteranen staan met een danig verhoogt testosteron gehalte te trappelen in gedachten. Ik weet het nog wel. Wat voor wedstrijd het ook was. Altijd weer dat moeilijk te beschrijven onderbuik gevoel van zenuwen gemengd met passie. Vechtende vlinders. Dat het de 27e keer is merk je aan alles. Met vriendelijke doch strakke hand en mond wordt alles in de juiste banen geleid. Respect dwing je af. Een onwetende crossvader wordt uit het middenterrein gefloten. Het slagen van een dag als deze valt of staat met veiligheid.

‘Die gast heeft ooit GP’s gewonnen’
In de laatste jaren heb ik veel rijders en rijdsters mogen leren kennen wat zo’n dag nog mooier maakt. In de tent sta ik even met Nancy te kletsen. Vriendelijk als altijd. Voor de ‘crossleek’ een leuke en aantrekkelijke meid waarvan ze niet zouden verwachten dat ze even later het hele veld op een hoop zou rijden. Respect. De altijd opgewekte Marco Neeleman geeft me altijd weer een positieve ‘boost’, alleen al door de glinstering in zijn ogen. Verslaafd als geen ander. GertJan Vorstenbosch is misschien wel de meest markante van de aangemelde rijders. Op voorhand in ieder geval de prijs voor de mooiste motor. Kevin Spruijt laat me genieten van een staaltje close racing.

Een gevecht op de centimeter, beslist naar zijn zin. Kippenvel. ‘Reus’ Gijsel verwacht ondanks zijn gedrevenheid niet al te veel. ‘Ik weet heel wat je ervoor moet doen als je en beetje mee wil draaien. Ik doe dat dus niet meer. Er zijn nog zoveel andere dingen in mijn leven waar ik van geniet. Voetballen op zondagochtend is een van die dingen’. Uiteindelijk staat hij, met Chad Reed blik, toch met bloemen. 2×3 is zo slecht nog nie.. De naam ‘van Drunen’ drukt een duidelijke stempel op de dag. Lotte (jaja, de zus van Bram) blijft in de eerste manche steken achter een haperend poortje om na een ronde al op de derde plaats voorbij te komen. Uitzonderlijk. Van spanning is bij het blonde minimodel in het parc fermé niets te merken. ‘Eerst even rijden, maar daarna naar het springkussen he’. Jason van Drunen knikt. ‘Hey pap. Er moet nog wel een EMX sticker op’, zegt ze terwijl ze op haar nummerplaat tikt. Lottes plannen zijn duidelijk. Vader lacht met een bedenkelijke blik. ‘Het gaat er van komen denk ik’, geef ik hem mee. Hij blijft nuchter. ‘We gaan het zien’. Grote broer en muzikaal talent Luke staat er bij en geniet stilletjes van alles. Always there. De evenzo stille, wel crossende broer’ Bram staat naast me. Even later zie ik hem gaan. Getransformeerd en in een prachtige stijl. Geen woorden maar daden. Dat Marcel van Drunen het crossen nog niet verleerd is mag duidelijk zijn. In een absurd rustige stijl rijdt hij scherp sturend naar de kop. Thomas moet eens een keer genoegen nemen met een tweede plaats maar heeft daar alles behalve problemen mee. Hij heeft veel respect voor de getalenteerde ‘supermotardman’. ‘Die gast heeft ooit GP’s gewonnen’. Een ‘vechtende’ Thomas had ik al een tijdje niet meer gezien. Mooier eigenlijk. Ja, ik ben fan van Thomas met zijn dikke 500. Heel erg.

[logo-carousel id=banners-2]

Ik geniet van ‘Team Rednecks’. Underdogs in de hoofdrol. Ze doen me denken aan de ‘Stankdog’ filmpjes. In een dikke stijl, maximaal genieten. Eindelijk ontmoet ik Eric en Kyro Grispen. Super aardige mensen die al een tijdje het boegbeeld zijn van mijn site met een prachtige foto die met dit gevoel toch weer een andere lading heeft gekregen. Met Lucas, Johnny en Joey geniet ik van een ‘locals manche’. Ik supporter, zonder de bekende armbewegingen, mee voor ‘Maaskantje’. Na jaren gestopt te zijn rijdt hij weer eens mee op Joeys motor. En wint. Prachtig. Getalenteerde zuiderbuur Ian de Sweemer laat zien al behoorlijk gewend te zijn aan zijn mx2 machine. Mooie stijl, prachtige strijd. Als laatste heb ik erg genoten van mijn zoon. Nagelbijtend zie ik mezelf rijden. Bezonnen doet hij zijn ding in delfde stijl als ik vroeger. Maximaal genieten. Goud.

Traditielijst
Ik heb nog wel plaats voor een traditie dus hoop dat we volgend jaar weer kunnen. Zoals indertijd de Supercross in Goes en de Strandrace in Vlissingen schrijf ik Aagtekerke bij op mijn ‘to be list’. Nog voor het feest in de tent losbarst vertrekken we huiswaarts, waar er nog twee op ons wachten. Onderweg laat More me trots wat foto’s zien die hij maakte. Vijf minuten later ligt hij ‘heerlijk ontspannen’ met zijn hoofd tegen het harde raam te slapen.

Bedankt MC de Pekelinge voor een geweldige dag motorcross. Weer eens geen seconde verspild vandaag…

(Foto’s met dank aan More Heijt – www.mhmxpics.nl)