Blatherwicks travels

Ondanks zijn respectabele leeftijd staat hij er opmerkelijk fit bij. Ontbloot bovenlijf, dikke biceps en brede schouders. Ik ken hem niet, maar vriendelijk vraagt hij hoe het met me gaat.

IMG_20160830_155914

‘This is my life’
Ik schuif bij en begin over de prachtige Kawasaki 85 die naast de bus staat. Echt een geweldig ding. Eigenlijk heb ik altijd een beetje een zwak gehad voor de groene monsters. Misschien wel omdat ze altijd al in de minderheid zijn geweest, zolang ik me kan herinneren. Ik heb er geen verstand van, maar zie toch wel dat het dingetje behoorlijk is klaar gemaakt. Een klein meisje zit in de zijkant van de bus en lacht evenzo vriendelijk als haar vader. Roisin heet ze. Een mooie naam voor een evenzo mooi meisje. Grappig te zien dat ze haar naam in haar startnummer hebben verwerkt ‘Ro151n’. Met een gelikt stickersetje op de motor en bijpassende helmwrap komt ze goed voor de dag. Netjes verzorgd door Ben Watson, de man die afgelopen RedBullKnockOut net naast de zege greep. Het ‘Kawaatje’ is gesponsord door de plaatselijke dealer en voormalig superbiker Chris ‘Stalker’ Walker, eveneens een goede vriend van het Engelse ‘koppel’. John Blatherwick is gescheiden. Zijn ex heeft het niet zo op de crossperikelen van haar dochter, maar is tevens niet in staat haar te stoppen. Roisin is misschien wel klein, maar heeft met haar 17 jaar wat dat aangaat een sterke eigen wil. John kijkt van de motor naar zijn dochter en vervolgens naar mij. ‘This is my life’, zegt hij lief en ik begrijp zijn gevoel. ‘No more words needed’, kop ik terug en hij lacht. De herkenning doet de rest.

IMG_20160830_155947Een gewaarschuwd man
Mijn zoontje Storm staat naast me en kijkt betoverd naar de mooie Kawa. John ziet het en vraagt of hij er misschien op wil zitten. Als hij er onwennig zijn been overheen slaat vertel ik John dat hij nog maar net ‘aan de cross’ is. ‘Rij maar een stukje’, zegt hij en Storm kijkt me geschrokken aan. Ik help hem er overheen. ‘Trap ‘m maar aan, dat kun jij wel’. Het dingetje slaat aan bij de eerste trap en Storm geniet zichtbaar. Aansluitend zet hij mijn zoon een zwarte cap op zijn hoofd. ‘An original Stalker’, aldus een enthousiaste John. Bruisend en vol van de cross. Hij laat me foto’s zien vanuit zijn ramvolle telefoon. Foto’s van de plaatsen waar ze waren. Een virtueel dagboek. Ooit reed hij zelf , maar sinds zijn hartaanval doet hij het rustig aan. Een eigen bedrijf in spanplafonds met te veel personeel gaf hem stress, waardoor hij terug stapte naar kleinschaliger werk met alleen zijn broer naast hem. Een gewaarschuwd man. Nu zijn dochter de crosshandschoen heeft opgeraapt is het geen opgave meer om zelf niet te rijden. Hij steunt haar langs alle kanten en in alles wat ze onderneemt. Werkt hard en veel om het allemaal mogelijk te maken. Zijn kinderen. Zijn hele leven.

IMG_20160830_153522Een droom voor beiden
Roisin zit in haar laatste leerjaar. Dan studeert ze af als ‘mechanic’. Ze werkt al in de zaak van Chris Walker en zal daar zeker meer tijd gaan spenderen. De Blatherwicks doen alles zelf. John is een echte sleutelaar en Roisin levert nu ook haar bijdrage. Ze kleedt zich aan voor haar laatste sessie. Als ze twee ronden heeft gereden haalt John haar gehaast uit de baan. De ook aanwezige Tony Cairoli staat op punt van vertrekken en daar moeten nog foto’s mee gemaakt worden. Een droom voor beiden. In eerste instantie wil ze haar bril niet afdoen. Achteraf blijkt dat ze bang was met een rood hoofd op de foto te komen. Ook John gaat op de foto met zijn held en laat me als een blij kind het resultaat zien. Als hij ziet dat de foto te donker is haalt hij de vertrekkende Tony zonder enige vorm van schaamte weer uit zijn bus. Deze kans laat hij niet voorbijgaan. Een voorbeeldige Cairoli stapt weer uit en neemt plaats. Tekent nog een paar foto’s af en vertrekt. ‘Part of the job’, zie ik hem denken. John laat trots zijn foto nog even aan zijn dochter zien. Mooi.
Hij vraagt of we naar de RBKO komen dit jaar. ‘We’ll have a pint together’. We worden meteen Facebook vrienden en vriendelijk uitgezwaaid door het innemende stel. De cross brengt veel moois, ook vandaag weer…

more logo 2