Oude liefde roest niet

Aangezien KTM mijn “oude liefde” is vanuit m’n crossverleden moest het er een keer van komen. De KTM dag in Veldhoven. Eigenlijk wist ik niet goed wat ik me er van voor moest stellen omdat ik me er nooit eerder in had verdiept. Ik dacht een door Eddy Lemmens georganiseerde testdag van alle KTM modellen en wat demonstraties van alle andere monsters waar KTM op staat vermeld. Toen ik de poster op mijn laptop voorbij zag komen begreep ik dat het toch nogal een behoorlijk evenement moest zijn. Onderweg er naartoe is het druilerig weer. Het regent behoorlijk constant waardoor we bang zijn dat het hele gebeuren een beetje in het water zal vallen. Eenmaal in Veldhoven aangekomen stopt de regen en we kunnen zo het rennerskwartier oprijden. Al snel vinden we een plaatsje tussen de vele toegestroomde bezoekers en rijders. Leoni Zondag, die het grote spektakel in handen heeft voor het immens populaire Oostenrijkse merk hebben we ook al vlug gevonden. Als marketing manager drukt ze een dikke stempel op het gebeuren en dat is ook te merken. Ze weet goed waar ze over praat en er straalt rust uit haar mooie gezicht. Het teken dat ze controle heeft. Ze zorgt voor een duidelijk programma van de dag zodat we niks hoeven te missen. Het is allemaal erg mooi opgezet. Er staan tenten en stands met allerlei kleding, helmen en alles wat je maar nodig zou kunnen hebben. Er worden nieuwe modellen getest en er wordt opgetreden door verschillende zangers om het geheel op te luisteren. Op datzelfde podium is een KTM opgehangen aan de voorvorkpoten. Voorwiel eruit. Het is een variant op het spijkerbroekhangen. Je wordt opgetild en pakt het stuur bij de handvaten. Wie het langste hangt wint. Ook in de “harde” feesttent is van alles te doen. Er wordt daar natuurlijk ook opgetreden. Een gezellige boel.
De eerste wedstrijden gaan van start en daar valt me wat leuks op. Er rijden brommers en 50 cc kreidlers mee. Vroeger, toen ik zelf nog niet crosste en vaak met mijn vader ging kijken reden er ook van diezelfde 50 cctjes. Die geur van de mengsmering van toen waaide weer langs mijn neus en krijg een rilling over mijn rug. Heerlijk is dat en ik droom heel even weg. Die geur vergeet je nooit meer. Mooie wedstrijden komen voorbij en er wordt hard gereden. Kleine mannekes, stoere meiden en grote kerels vegen de prachtig aangelegde baan aan. Tussen de manches door is er ook nog een wedstrijd voor enduro’s. Langs de baan is er een soort van modderstuk aangelegd. In de “DrekRace” kan degene die er het snelste doorheen komt een mooie prijs mee naar huis nemen. Dikke modder en mooie, spectaculaire momenten. In de pauze komen er nog wat, niet crossgerelateerde, onderdelen voorbij. Er staat een KTM X Bow. Een pittig racekarretje met een stoer uiterlijk. Het is een soort “roadster” maar je dient er wel met een helm op in te rijden. Een dikke jas is ook wel een aanrader, vooral met het soort weer als vandaag. Een prachtig ding. Mooi geluid en dikke banden. Echt een “Toy for a Boy”. Ook staan er KTM racers tentoongesteld. Er komt volgend jaar een nieuwe KTM RC 390 Cup uit. Een klasse voor beginnende coureurs of voor wie gewoon goedkoop wil racen. Mooi initiatief, mooie motor! Ook machtig mooi is de nieuwe 390 Duke. Een tussenmodel, gelanceerd als tussenstap naar de redelijk zware 690, die al bestond. Ook weer prachtig vormgegeven. Goed bezig KTM!
Een jongen die ik qua zicht eerder de administratie zou zien doen van KTM springt op een KTM supermoto model en doet de meest “zieke tricks”, zoals mijn jongens het modern verwoorden. Het enige jammere is dat het asfalt dermate nat is dat het water, tezamen met het rubber een glibberige ondergrond vormt. Hierdoor vallen er enkele trucs in het water maar het blijft spectaculair om te zien.
Na de eerste manche van de 85 cc valt het feest even stil. Het blijkt dat er een jong mannetje, Niek genaamd, al een hele dag in de watten wordt gelegd door de organistaie. Hij en zijn familie mochten de gehele dag overal bij zijn en Niek mocht zelfs deelnemen aan een motorstunt. Niek is 12 jaar oud en lijdt aan een ernstige ziekte. Zijn grootste wens was een KTM crossmotor, zodat hij kon crossen met zijn vriendjes. Stichting “Make a wish” benaderde daarom KTM Nederland of zij misschien iets konden betekenen in de vraag van dit onfortuinlijke manneke. KTM deed een daad en stelde geheel kostenloos een JTX Racing KTM 85 SX ter beschikking met alle opties erbij. Niek werd van top tot teen aangekleed en op zijn motor gezet door de aanwezige fabrieksrijders Davy Pootjes en Jeffrey Herlings. Weer kippevel! Een blijer kind heb ik zelden gezien.
Mijn twee jongens komen trots aangelopen met gesigneerde posters van Pootjes en Herlings. “Eerst in de bus leggen pap, anders komen er kreukels in.”
Als de muziek in de feesttent een paar tandjes harder gaat stel ik mijn kinderen voor huiswaarts te keren. “Morgen weer naar school jongens, en we moeten nog een stukje”
KTM Nederland, Eddy Lemmens, Leoni Zondag, Jeffrey Herlings, Davy Pootjes en alle rijders van de dag bedankt. Bedankt voor een mooie dag.
Volgend jaar weer…