Rocket and Son

Stefan zit rustig op een muurtje. Ook van daaruit ziet hij alles. Hij weet waar het over gaat en wat er nodig is. Hij als geen ander.

pichon-3 Vader Harrie komt erbij staan. Ze verstaan en begrijpen elkaar zonder woorden. De nieuwe pupil maakt zijn rondjes. Hij rijdt netjes. Met zijn voeten op de steunen stuurt hij scherp de losse zandbocht in. Balans. Hij heeft het niet van een vreemde. Ook zijn pa zat er lekker op, en nog. ‘Rocket’ Pichon heeft zijn Honda even aan de kant gezet. Samen met de monteur kijkt hij naar zoonliefs verrichtingen. Het is zijn tweede keer op de Suzuki. Afgelopen zomer mocht hij er ook al eens van proeven. Bij de bus wordt de monteur ‘verhoord’ door senior. Hij is erg begaan met zijn jonge Zachary.

pichon-4Hij doet het woord en vertaalt het voor hem naar het Frans. Het lijkt of hij het wel verstaat maar niet spreekt. Vader wil alles weten. Zowel over het team als over de motor. Je zoon ‘weggeven’ aan een topteam als Suzuki is ook niet zomaar iets. Wat mag hij als vader nog wel en vooral niet meer. Je brengt je kind tot een bepaald niveau en moet dan als het ware afscheid van hem nemen. ‘Het plezier moet blijven’, zo vindt hij. ‘Van veel jongen mannen wordt erg veel gevraagd waardoor ze soms al vroegtijdig opbranden’. Dat wil hij dus zeker niet. ‘Het is uiteindelijk nog maar een kind’. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Een Herlings en Roczen zijn bijzonder. Dat zijn natuurtalenten. Hij weet het nog goed. Toen hij zelf als jongeling naar België kwam. Iedere dag rijden. Olmen, Lommel, Olmen Lommel en soms een keer Eersel. Alleen maar zand. ‘Ze waren streng en hard voor me, maar ik kon het aan’. Als Fransman moet je dan nog heel veel leren.

pichonZachery trekt zich even terug in de bus met zijn I phone. Daar is hij weer even de puber. Ik zie hem lachen om waarschijnlijk berichtjes van zijn vrienden. Hij weet dat het goedkomt, hoe dan ook. Zijn ervaren vader is erbij. Houdt de wacht en zorgt. Ik wens de mannen succes voor al wat komen gaat. Vriendelijk lachend groeten ze terug. ‘Take care’, zeg ik tegen ‘Rocket’ en kijk schuin naar Zachary. ‘I will, believe me’…

 

more logo 2