Sam is ‘on point’

De moedige, Oirschotse  Sam van de Ven is helemaal klaar voor een nieuw seizoen. Aan de zin ontbreekt het niet. Na het turbulente 2016 is ze weer helemaal in haar oude doen. Eigenlijk zelfs een beetje beter. ‘Ik heb veel geleerd in de afgelopen tijd. We hebben veel getraind op verschillende technieken. Alles kan beter, altijd’. Sam wil vooruit, dat is wel duidelijk. Niet eens een specefiek doel, maar gewoon groeien. Beter worden en kijken waar het haar brengen zal. Ze blijft nuchter. Zo is ze. Inmiddels heeft ze aan den lijve ondervonden dat het allemaal heel betrekkelijk kan zijn. In haar voorbereiding nam ze op 18 maart een oefenwedstrijd mee in Overloon. Door het slechte weer heeft iedereen weinig kunnen rijden, dus alles was meegenomen.

Overloon

Na een 5e tijd te hebben weggezet tijdens de tijdtraining kon ze aan haar generale repetitie beginnen. De start was goed, waarna ze slim en bekeken haar eigen wedstrijd reed. Zonder fouten liet ze zich als 5e afvlaggen wat een goed gevoel gaf voor de rest van de dag. De start van manche twee was beduidend minder te noemen, maar eenmaal haar tempo te hebben gevonden reed ze netjes en beheerst terug naar een vijfde plaats. Met een startveld van 21 dames behaalde ze toch een nette vijfde plaats totaal.

‘Het is natuurlijk altijd fijn te kunnen trainen en je rondjes te kunnen maken, maar een wedstrijd is toch altijd weer net wat anders. Die adrenalinekick krijg je alleen als je aan het starthek staat. Heerlijk gewoon’.

Biest-Houtakker

Afgelopen weekend was het dan zover. Met Biest-Houtakker als strijdtoneel werd de eerste selectie wedstrijd voor de IMBA dames afgewerkt. Tijdens de tijdtraining is Sam altijd erg geconcentreerd. Ze neemt de baan goed in zich op en zoekt naar eventueel mogelijke inhaalplaatsen. Je weet tenslotte nooit hoe een wedstrijd lopen zal. Biest-Houtakker is al geen brede baan, dus met een snelle start ben je al halfweg. De start van de eerste manche was goed, waardoor Sam op een derde positie aan de strijd kon beginnen. De hele wedstrijd heeft ze gestreden om de tweede plaats te kunnen bemachtigen, maar kwam in een van de laatste ronden in aanraking met een achterblijver. Het kostte haar gelukkig geen positie, waardoor ze met een pijnlijke hand toch nog op die verdiende derde plaats kon worden afgevlagd.

Weer was de tweede start minder als de eerste, maar het tempo had ze al snel te pakken. Ze had maar een paar ronden nodig om de derde positie in te kunnen nemen. De eerste twee rijdsters waren op dat moment al dermate ver uitgelopen dat ze koos voor een veilige wedstrijd en ‘op safe’ haar wedstrijd uitreed. Met weer een derde plaats kwam haar dagtotaal ook op drie.

Een voorbeeld voor velen

‘Ik zit lekker in mijn vel en op de motor. Zekerder. Het voelt fijner dan vorig jaar, wat waarschijnlijk te danken is aan de intensieve en uitgebreide voorbereiding. Ook geeft het een goed gevoel te weten dat het aan het materiaal niet zal liggen. Ik heb veel lieve mensen om me heen die me steunen door dik en dun. Weer of geen weer, ze zijn er altijd. Erg blij ben ik dan ook met’ : Ecomaxx, Tegelbedrijf van de Ven, Peter Huybrechts, Dajac, Fried van de Laar, Tegelbedrijf Vlemmiq, Promax, R2R Store Bladel, en natuurlijk de support van opa en oma en mijn lieve ouders die het allemaal mogelijk maken.

Sam glundert en glimt. Ze voelt zich bevoorrecht en dat siert haar. Als ik dat zie begrijp ik de grote gunfactor die ze met zich meedraagt. Een voorbeeld voor velen. Doen en laten wat nodig is om er het maximale uit te halen.

Weliswaar op afstand, maar ik ben fan…