Fundering voor succes

Baardje met erboven de eeuwige zonnebril. Hij is ermee uit te tekenen. Altijd rustig en relaxed. Niet op de voorgrond, alleen als het echt nodig is. Na 9 jaar lang zelf een respectabel aantal GP wedstrijden afgewerkt te hebben staat hij nu aan de zijlijn. Zijn ervaringen delend. Een getalenteerde rijder is niet altijd een goede leermeester. Jef Janssen is dat wel.

Alles is netjes en schoon
Een joekel van een trailer met een mega dikke Renault trekker ervoor. Een mooi, opvallend logo siert de witte zijkant. De blauw/gele strepen verraden het motor huismerk. Strakke tent er aan vast met een indeling waar menig showroom van zou schrikken. Alles is netjes en schoon. Dat is al een item dat hoog in het vaandel staat. Opgeruimd. In hoofd en werkplaats. ‘Alleen dan kun je fatsoenlijk voor je spullen zorgen’, aldus Jef. Er is een keuken met volle koelkast en een barbecue. Gasten zijn erg welkom en zullen niets te kort komen. ‘Jimmy Joe Husqvarna’ is paraat.

Groot maar vooral goed
De naam doet mensen gissen. Wat is het eigenlijk precies, waar komt het vandaan. Het klinkt stoer, Amerikaans en zeker apart als je kijkt naar andere teamnamen. ‘Jimmy Joe’ is Jef Janssen. Jef en Monique om precies te zijn. Ten eerste al een supermooi koppel. Beiden met volledige overgave aan het werk om het team groot te maken. Groot maar vooral goed. Wanneer is iets goed zou je zeggen. Daar hebben Jef en Monique wel een duidelijk beeld van. Ten eerste speelt eerlijkheid een grote rol. Er worden vooral geen ouders buitenspel gezet maar eerder erbij berokken. De rijder, welke leeftijd dan ook, moet zich goed voelen. Niet alleen lichamelijk maar ook in het hoofd. Wedstrijden worden namelijk niet gewonnen met de rechterhand, maar met het hoofd. Een stelling met een waarheid waar je niet omheen kunt. Als de dingen in je hoofd op een rijtje staan komt de rest vanzelf. Minder stress, minder fouten waardoor betere resultaten. Als je het zo formuleert lijkt het niet moeilijk, maar de werkelijkheid is anders. Als teameigenaar zal je iets in je moeten hebben waar de rijders zich lekker bij voelen. Zoals ook een manager van een bedrijf het meeste rendement uit zijn personeel zal halen als hij respectvol met zijn mensen omgaat. En luistert.

‘Jimmy Joe Husqvarna’ is niet zomaar een team
Jef is zo iemand. Dat maakt hem dan ook een van de betere motorcrosstrainers in een hele wijde omtrek. Jef weet nog heel goed waar hij zelf vandaan komt en heeft daar keihard voor gewerkt. Iedereen met een beetje geld is in staat een trailer te kopen en een pakkende naam te verzinnen. Maar dan. ‘Jimmy Joe Husqvarna’ is niet zomaar een team. Jef en Monique hebben een zwak voor de jeugd, dat is wel duidelijk. Naast de ‘volwassen’ mannen is er nu ook een jeugdteam in het leven geroepen. Jef heeft oog voor talent en doet daar ook iets mee. 6 rijders en rijdsters zijn benaderd om zich aan te sluiten. Samen de toekomst tegemoet. Ouders worden betrokken, juist omdat zij de gehele achtergrond van hun kinderen kennen. Met die bagage in het achterhoofd gaat Jef aan het werk. Zonder enige vorm van haast kneed hij de kinderen beetje bij beetje. Alle tijd, want ze zijn nog jong. Ze kunnen soms al zo hard gaan waardoor je het besef wel eens verliest dat het nog maar kinderen zijn. ’s Avonds gaat er vaak nog een beer mee naar bed.

Jef en Monique bouwen
2016 wordt het jaar van de waarheid voor het team. De start was al eerder gemaakt, maar tijdens de GP van Assen is er toch wel een spits afgebeten voor de toekomst. ‘Ik hoef niet perse een kampioen in huis te hebben volgend jaar, als ze maar groeien’. Jef en Monique bouwen. Als je straks stand wil houden als rijder dien je nu geen haast te maken. Als het er in zit komt het er wel uit. Bij Jimmy Joe zeker! Natuurlijk zal alles van twee kanten moeten komen. Er wordt we wat verwacht van de rijderskant uiteraard. Volledige inzet en bereidheid ervoor en naar te leven. Motorcross is topsport en topsporters leven nu eenmaal anders. Zorg voor het lichaam en de motor, dat staat voorop. Volledige overgave, maar wel op een verantwoorde en gestructureerde manier.

Vertrouwen in het team
In Assen stond alles netjes en professioneel opgesteld in de ‘Husqvarnastraat’. Een prachtig gezicht waar ze zeker niet onder deden voor de gevestigde orde. Een drukbezochte gastenhoek met zicht op de werkplaats ernaast. Geen geheimen. ‘What you see is what you get’. Rijders zijn aanspreekbaar en vooral sympathiek. Rick Folkers en Nicolaj Larsen rijden mee in de GP klasse wat best een beetje extra spanning met zich mee brengt. Ook voor deze mannen is het allemaal nieuw maar hebben alle vertrouwen. Vertrouwen in het team en zeker in Jef en Monique.

De grote stap is gemaakt en alles wordt klaargemaakt voor het nieuwe seizoen. Grote mannen en toppers in de dop. De naam hoeft u niet te onthouden. Als u zorgt dat u er bent komen ze vanzelf voorbij.

Gecontroleerd en vooral heel hard.

Fotografie: Folko Fotografie (Folko Haffert) & RGP Photo (Ron van der Bij)