Oldebroek mag weer!

Twee keer per jaar mag het in Oldebroek. Twee volle dagen motorcross. Stichting Circuit Oldebroek bestaat inmiddels 51 jaar en heeft in het verleden verschillende ONK’s mogen organiseren. Het is allemaal begonnen met wegrace. Het circuit was internationaal bekend en vele grote namen lieten hun rubber achter op het asfalt. In het race circuit lag het cross gedeelte. Na 10 jaar moest het ‘harde gedeelte’ wijken en werd het asfalt verruild voor het zand.

De laatste hand

Het cross circuit is ook vroeger nooit meer dan 2 weekenden per jaar open geweest. Sterker nog, alleen de bulten en kombochten bleven na zo’n weekend als stille getuigen achter. ‘Alles moet weg, tot het laatste hekje’, aldus Robert Leferink die er vrede mee heeft. ‘We weten ook niet beter he, het is altijd zo geweest’. Robert zelf crosste nooit, maar heeft de ‘vibe’, wel opgepakt. Als lid van het bestuur en verantwoordelijke voor de Pers en PR, draagt hij er met ziel en zaligheid zorg voor dat alles soepeltjes verloopt. ‘Veel organiseren is meestal niet nodig want de vrijwilligers hier kennen inmiddels het klappen van de zweep wel’. Ook deze keer mag de stichting 10 weken van te voren beginnen met het aanleggen van de baan. Gesteund door onder andere de firma van Werven die sinds jaar en dag als één van de hoofdsponsors het grondwerk voor zijn rekening neemt. Het bedrijf is absoluut niet vreemd met motorcross. Veel werknemers zijn betrokken bij de sport of zijn hier actief in of zijn hier actief in geweest. Vooral het zijspangeweld wordt in de omgeving een heel warm hart toegedragen. Veel van de vrijwilligers zijn dan ook pure zijspanliefhebbers en trekken er nogal eens samen op uit om een GP te bezoeken. Ook gaat de groep gezamenlijk naar verschillende solo wedstrijden zoals een deel van de ONK’s en de andere DMoMX wedstrijden.
Inmiddels ligt de baan er geweldig lekker in. Als vanouds. De laatste hand wordt gelegd aan de positie van de verschillende sponsor spandoeken en de piketten gaan er op het laatst in. ‘We zijn er helemaal klaar voor en ook de weergoden zijn ons hopelijk gunstig gezind. Na verschillende ONK’s te hebben georganiseerd is het nu hun eerste ‘Dutch Masters’. ‘Met zo’n wedstrijd krijg je wat meer hulp van de DMoMX organisatie, maar dat stoort ons geenszins. Ook van hun kant zijn er belangen die in ere gehouden dienen te worden. De samenwerking verloopt vlekkeloos.

2019

Nu heerst er nog even rust op circuit “de Bargen”. De puntjes worden op de i gezet, of zoals de vrijwilligers gekscherend zeggen “de puntjes op de O, de O van Oldebroek!” Zaterdag en maandag zal dit wel anders zijn. De vrijwilligers staan al weken te trappelen van ongeduld, maar zien ook het einde van hetgeen waar zij weken naar toeleven naderen. Maandagmiddag direct na de laatste manche wordt begonnen met het afbreken en opruimen, wat nog zo’n twee weken in beslag neemt. Daarna is het weer afkicken geblazen voor de vrijwilligers, maar er wordt alweer reikhalzend uitgekeken naar het paasweekend van 2019. Dan strijkt het wereldkampioenschap zijspancross neer in Oldebroek! De eerste ideeën voor dit evenement zijn alweer bedacht en zullen spoedig worden uitgewerkt. In Oldebroek wordt dan misschien slechts twee maal per jaar gecrosst, maar dat betekent niet dat er buiten deze periode niets wordt gedaan. Stilzitten doen de vrijwilligers van Stichting Circuit Oldebroek maar zelden en dat is te zien. Wie de uitstraling en professionele aankleding van het circuit ziet zou bijna denken dat er een GP georganiseerd gaat worden. De KNMV Jeugd Solo Motocross rijders zullen hun ogen uitkijken. Aan alles is gedacht, zoals het hoort.

Bij de Stichting Circuit Oldebroek zijn ze er klaar voor! Oldebroek mag weer!