Verwijs nadert vorm

Zoals velen heeft ook Joey Verwijs een korte trainingsperiode gehad in verband met de aanhoudende regenval. Hij zocht de zon op in Amerika, waar hij de AMA indoorjongens eens goed heeft bestudeerd. Gezien hoe het dan wel moet, wilde hij dat bij thuiskomst maar eens gaan proberen. Crossers raken gefrustreerd als ze te lang niet op de motor zitten. Een week voor de eerste BMB wedstrijd had hij nog maar 4 keer zijn Yamaha de sporen kunnen geven, wat eigenlijk te weinig is in een periode van voorbereiding. Het was al van oktober geleden.

Moerbeke

Ondanks dat voelde de training in Moerbeke toch opmerkelijk goed aan en zette hij een knappe derde tijd op de klokken.  Ook de start van de eerste manche was veelbelovend, waar Joey als derde de eerste bocht in ging. Helaas ging er iemand voor hem in de fout, waardoor hij zich klem reed. Pas als 23e kon hij de wedstrijd hervatten. Het rijden ging erg lekker en zijn eigen tempo vasthoudend reed hij gestaag naar voren. Met nog maar twee ronden te gaan speelden zijn onderarmen op en was aanzetten niet meer mogelijk. Zodoende moest Joey genoegen nemen met een voor hem teleurstellende 11e plaats in de MX2 Cup Klasse. Toch pakte hij de 2e plaats in zijn  eigen klasse.

In de tweede reeks was de start ook weer van hoog niveau. Als 4e draaide hij de eerste bocht in, maar bleef door een eigen stuurfout steken in een ‘zijspanspoor’. Hierdoor moest de onfortuinlijke Joey als 25e beginnen aan zijn opmars. Het geforceerde rijden leidde ertoe dat alles net niet ging zoals hij wilde en moest hij de manche afsluiten op een 15e plaats. Hiermee werd hij nog wel 2e in zijn eigen klasse, wat hem toch nog een overall 2e plek opleverde.

De twee weken tijd tussen Moerbeke en Lommel werd goed benut. In Axel pakte hij nog een clubcross mee, wat een goede generale was voor het zware zand van Lommel.

Lommel

Ondanks het circuit van Lommel niet tot Joey’s favorieten behoort zette hij daar toch een 7e trainingstijd weg. Doordat hij net iets te ver voorop zijn Yamaha zat, spinde het achterwiel net wat teveel waardoor hij halverwege moest beginnen. De baan lag mega zwaar, zoals Lommel kan zijn. De diepe geulen maakten de baan slecht begaanbaar en de sprongen listig. Het ‘ritme’, was ver te zoeken en dat frustreerde hem enorm. Het resulteerde in een 15e en een 11e plaats overall. In zijn eigen klasse had hij dan wel gewonnen, maar echt gelukkig was hij daar niet mee. ‘Ik strijd eigenlijk mee voor een mooie eindnotering in de Cup Klasse. Helaas lig ik nu na twee wedstrijden al 1 complete wedstrijd achter’, aldus een vertwijfelde Joey.

BK Mons

Afgelopen weekend stond er weer een van Joey minder favoriete banen op het programma in de vorm van Mons. Het prachtige weer maakte veel goed, waardoor er mooie droge wallen lagen in plaats van de verraderlijke sporen. Na een schuivertje uit enthousiasme kwam hij in de tijdtraining niet verder dan de 7e plaats.

Bij de start van de eerste reeks zag Joey een graskantje aan de buitenzijde van het startveld wat niet opengetrokken was. Die actie leverde hem de holeshot en nog eens een paar extra euro’s op. Het rijden ging super waardoor hij een aantal ronden aan de kop kon blijven rijden. Uiteindelijk werd hij als derde afgevlagd met maar liefst 22 seconden voorsprong op de 4e man. Dit was wat hij nodig had. Een frisse opkikker na een paar , voor hem teleurstellende, manches. In manche twee was wederom het buitenkantje nog vrij vanwaaruit hij als derde de eerste bocht in kon gaan.  ‘Mijn motor voelde wederom super aan en ook de tweede manche heb ik heerlijk gereden. Ik werd niet moe en kon op mijn eigen tempo de wedstrijd uitrijden’. Met een dik verdiende vijfde plaats kon hij de tweede manche afsluiten wat hem de dagoverwinning in zijn eigen klasse opleverde. Het podiumgevoel is natuurlijk magisch, maar toch staat de focus op zijn prestaties in de MX2 Cup klasse. ‘Alhoewel de eerste twee rijders nog een maatje te groot zijn, werk ik er keihard voor naar die top toe te groeien’. De constante factor is erg belangrijk. Het is al eerder bewezen dat je niet alles hoeft te winnen om kampioen te kunnen worden.

De immer vriendelijke Joey is een dankbaar mens. Blij met de steun van zijn vader en zijn ‘altijdoverhethekhangende, vriendin Jessica die hem het juiste gevoel geven, dankt hij ook Peter Paardekam Suspension, Eurol Olie en RTV, voor hun niet aflatende steun.

Next stop is Axel, waar op paasmaandag verder gestreden zal worden.

(Foto’s met dank aan: Henk van der Haar Fotografie, NMP Photographic en John Oostvogels/MotoXpics.be)